Experiments de ciències amb tecnologia mòbil

A l’inici del curs 2016-17 vaig preparar un taller sobre la experimentació amb telèfons i tauletes mòbils intel·ligents per impartir en el seminari Ciencia con móviles que organitzà José Luis Cebollada, director de Ciencia Viva i del Centro Interactivo de Ciencias Experimentar de Zaragoza, i va coordinar el magnífic professor Julián Oro. En la preparació del curs, amb idees de diversos autors i fins i tot meves, vaig fer un recull més elaborat d’experiències i treballs pràctics del que havia fet anteriorment per les entrades d’aquest blog Experimentació i telèfons mòbils en les classes de ciències i Accessoris per l’experimentació amb telèfons mòbils i tauletes tàctils .

D’aquest recull aniré publicant experiments i treballs pràctics que es poden realitzar amb l’ajut de tecnologia mòbil (podriem denominar-la Excitemo?), en la que incloc els telèfons intel·ligents, les tauletes tàctils, els ordinadors i la parafernàlia d’enginys que se’ls hi poden connectar.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Estudi del so amb micròfon i altaveus

Els telèfons i tauletes poden tenir diferent tipus de sensors integrats, però tots ells disposen d’un micròfon i d’uns altaveus i també d’una entrada/sortida d’àudio a la que es pot connectar un micròfon o uns altaveus externs, amb l’entrada de so mono i la sortida estèreo. Això converteix aquests aparells en unes eines estupendes per estudiar diferents propietats del so.

El sonòmetre. On s’utilitza una aplicació per a fer servir el mòbil com a un sonòmetre.

Nivells d’audició dels joves davant els vells On es fa ús del mòbil com a sonòmetre per a estudiar els nivells d’audició.

Interferències sonores Amb una aplicació que pot produir freqüències diferents en cada canal d’àudio i dos altaveus es comprova la formació de punts d’interferència constructiva o destructiva en funció de la distància als altaveus.

Diapasó ressonant. Entrada del bloc de Tavi Casellas on es medeix la freqüència de vibració d’un diapasó amb caixa de ressonància i, posteriorment se li fa vibrar per ressonància amb l’ajut d’un telèfon mòbil.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Estudi de la mecànica amb un micròfon

El sensor de so i el coeficient de restitució en el xocOn s’estudia el bot d’una canica al terra.

Experiments de mecànica amb l’ajut del sensor de so dels telèfons mòbils i tauletesEn aquest article de la revista Recursos de Física he proposat realitzar diferents experiments en el camp de la mecànica aprofitant que els objectes fan soroll en xocar i la tecnologia mòbil pot emetre sons i també gravar-los. En concret: Càlcul de g estudiant la caiguda lliure, Càlcul del coeficient de restitució d’una bola en rebotar a terra i Mesura de la velocitat d’un objecte utilitzant l’efecte Doppler.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. L’acceleròmetre

L’acceleròmetre i la caiguda lliure. On s’explica el funcionament del sensor que medeix les acceleracions (acceleròmetre) i es desenvolupen dues experiències relacionades amb el moviment del telèfon en moviment vertical lliure

L’acceleròmetre del mòbil. Una alternativa al sensor de distància?. En aquest article de Victor López es compara la recollida de dades i/o el càlcul de la posició, la velocitat i l’acceleració en funció del temps d’un cotxet de joguina que es desplaça al llarg d’un carril i descriu un MRUA. Per fer-ho, utilitza dos sistemes: el sensor de distància convencional que s’utilitza en molts instituts i l’acceleròmetre que tenen els mòbils d’última generació.


Experimentació amb tecnologia mòbil. El sensor magnètic

El sensor magnètic i el camp magnètic de la TerraOn es mesura el camp magnètic terrestre.

L’experiment d’OesrtedOn es replica el famós experiment que unifica l’electricitat i el magnetisme.

El sensor magnètic i el camp magnètic d’un imant. On s’estudia la variació de la intensitat del camp magnètic d’un imant permanent de ferrita al llarg del seu eix en funció de la distància a l’imant.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. El sensor de llum

Mesurant amb el sensor de llum és una entrada en la que es fa ús del mòbil com a fotòmetre per a realitzar tres experiments: mesura de la llum de la que es disposa a les diferents dependències del centre, estudi de la variació del flux de llum amb la distància al focus, la illuminació pel Sol en la terra i les diferències de la llum emesa per diversos tipus de làmpades.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. La càmera fotogràfica

Smarphones en el laboratorio, ¿es muy azul el azul?. És un experiment que utilitza el mòbil com a colorímetre per mesurar la concentració d’una solució de sulfat de coure II. Ha estat escrit pels professors europeus Marc Montangero, Daniel Bengtsson, Márta Gajdosné Szabó, Miroslaw Los i Lilla Jónás, i l’ha traduït al castellà José Luis Cebollada.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Utilitzant diversos sensors

Smartphones… smartphysicaTavi Casellas proposa l’experimentació amb dispositius mòbils fent un repàs de diverses aplicacions per a l’obtenció de dades i mostra tres exemples d’experiment: Estudi de la gravetat i del moviment vibratori amb l’acceleròmetre, i de la música amb copes.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Utilitzant sensors externs al mòbil

Estudi de moviments amb fotocèl•lula. En aquesta entrada es donen les instruccions per a construir una fotocèl·lula i s’expliquen dos experiments que es poden realitzar endollant la fotocèl·lula a l’entrada dels auriculars: La caiguda lliure d’una tanca i l’acceleració d’un cotxet en un pla inclinat.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s