Experiments de ciències amb tecnologia mòbil

En aquesta pàgina aniré publicant i enllaçant experiments i treballs pràctics que es poden realitzar amb l’ajut de tecnologia mòbil (podriem denominar-la Excitemo?), en la que incloc els telèfons intel·ligents, les tauletes tàctils i la parafernàlia d’enginys que se’ls hi poden connectar.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Estudi del so amb micròfon i altaveus

Els telèfons i tauletes poden tenir diferent tipus de sensors integrats, però tots ells disposen d’un micròfon i d’uns altaveus i també d’una entrada/sortida d’àudio a la que es pot connectar un micròfon o uns altaveus externs, amb l’entrada de so mono i la sortida estèreo. Això converteix aquests aparells en unes eines estupendes per estudiar diferents propietats del so.

El sonòmetre. On s’utilitza una aplicació per a fer servir el mòbil com a un sonòmetre.

Nivells d’audició dels joves davant els vells On es fa ús del mòbil com a sonòmetre per a estudiar els nivells d’audició.

Interferències sonores Amb una aplicació que pot produir freqüències diferents en cada canal d’àudio i dos altaveus es comprova la formació de punts d’interferència constructiva o destructiva en funció de la distància als altaveus.

Diapasó ressonant. Entrada del bloc de Tavi Casellas on es medeix la freqüència de vibració d’un diapasó amb caixa de ressonància i, posteriorment se li fa vibrar per ressonància amb l’ajut d’un telèfon mòbil.

Observando efecto Doppler con Smartphone. Martín Monteiro mostra l’efecte Doppler amb un telèfon en moviment que produeix un to determinat i un altre que mesura la seva freqüència.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Estudi de la mecànica amb un micròfon

El sensor de so i el coeficient de restitució en el xocOn s’estudia el bot d’una canica al terra.

Experiments de mecànica amb l’ajut del sensor de so dels telèfons mòbils i tauletesEn aquest article de la revista Recursos de Física he proposat realitzar diferents experiments en el camp de la mecànica aprofitant que els objectes fan soroll en xocar i la tecnologia mòbil pot emetre sons i també gravar-los. En concret: Càlcul de g estudiant la caiguda lliure, Càlcul del coeficient de restitució d’una bola en rebotar a terra i Mesura de la velocitat d’un objecte utilitzant l’efecte Doppler.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. L’acceleròmetre

L’acceleròmetre i la caiguda lliure. On s’explica el funcionament del sensor que medeix les acceleracions (acceleròmetre) i es desenvolupen dues experiències relacionades amb el moviment del telèfon en moviment vertical lliure

L’acceleròmetre del mòbil. Una alternativa al sensor de distància?. En aquest article de Victor López es compara la recollida de dades i/o el càlcul de la posició, la velocitat i l’acceleració en funció del temps d’un cotxet de joguina que es desplaça al llarg d’un carril i descriu un MRUA. Per fer-ho, utilitza dos sistemes: el sensor de distància convencional que s’utilitza en molts instituts i l’acceleròmetre que tenen els mòbils d’última generació.

Visualització del moviment harmònic simple aplicant les noves tecnologies. En aquest article de 2017 d’Ernest Arnau Marco en la revista Ciències es descriuen diversos mètodes per estudiar el moviment harmònic simple (M.H.S) d’una molla i el corresponent a un punt en el moviment circular utilitzant el mòbil i l’ordinador.

Experimentació científica amb tecnologia mòbil. El giroscopi

El giroscopi i el moviment circular. S’explica el funcionament del sensor giroscopi dels telèfon mòbils i s’apunten algunes experiències a realitzar sobre el moviment circular.


Experimentació amb tecnologia mòbil. El sensor magnètic

El sensor magnètic i el camp magnètic de la TerraOn es mesura el camp magnètic terrestre.

L’experiment d’OesrtedOn es replica el famós experiment que unifica l’electricitat i el magnetisme.

El sensor magnètic i el camp magnètic d’un imant. On s’estudia la variació de la intensitat del camp magnètic d’un imant permanent de ferrita al llarg del seu eix en funció de la distància a l’imant.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. El sensor de llum

Mesurant amb el sensor de llum és una entrada en la que es fa ús del mòbil com a fotòmetre per a realitzar tres experiments: mesura de la llum de la que es disposa a les diferents dependències del centre, estudi de la variació del flux de llum amb la distància al focus, la illuminació pel Sol en la terra i les diferències de la llum emesa per diversos tipus de làmpades.

Experimentos utilizando una pantalla de monitor como fuente de luz polarizada (I). Ley de Malus con Smartphone. Martín Monteiro ens proposa l’obtenció de la llei de Malus amb un telèfon mòbil usant el sensor de llum amb un filtre polaritzador i el giroscopi alhora. Com a font de llum polaritzada utilitza una pantalla d’ordinador.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. La càmera fotogràfica

El color dels objectes. Com estudiar el color dels objectes a través de l’ull de la càmera del mòbil.

Estudi de moviments en vídeo. Gravació de moviments i anàlisi posterior dels vídeos en la mateixa tauleta. Les dades obtingudes es poden graficar i tractar per obtenir les equacions dels moviments estudiats.

Smarphones en el laboratorio, ¿es muy azul el azul?. És un experiment que utilitza el mòbil com a colorímetre per mesurar la concentració d’una solució de sulfat de coure II. Ha estat escrit pels professors europeus Marc Montangero, Daniel Bengtsson, Márta Gajdosné Szabó, Miroslaw Los i Lilla Jónás, i l’ha traduït al castellà José Luis Cebollada.

Experimentos utilizando una pantalla de monitor como fuente de luz polarizada (II). Demostrando Fotoelastografía. Una proposta de Martín Monteiro que usa la càmera del mòbil en la que fica un filtre polaritzador per visualitzar les tensions internes de diversos materials plàstics transparents. Com a font de llum polaritzada utilitza una pantalla d’ordinador.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. El sensor de pressió

Tensión superficial en un globo de goma analizada mediante smartphone. Si teniu sensor de pressió en el vostre telèfon mòbil podeu fer l’experiment que ens mostra Martín Monteiro per a mesurar la pressió en l’interior d’un globus i relacionar-la amb la seva tensió superficial (també del radi).

Midiendo con smartphones la velocidad de los ascensores de los rascacielos de Manhattan. Un altre experiment de Martín Monteiro en el que mesura la pressió atmosfèrica amb un telèfon mòbil amb sensor de pressió mentre puja i/o baixa en un ascensor i després relaciona l’altura a la que es troba l’ascensor amb el temps.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Utilitzant diversos sensors

Smartphones… smartphysicaTavi Casellas proposa l’experimentació amb dispositius mòbils fent un repàs de diverses aplicacions per a l’obtenció de dades i mostra tres exemples d’experiment: Estudi de la gravetat i del moviment vibratori amb l’acceleròmetre, i de la música amb copes.

Fisidabo. Luis Carlos Pardo, professors de la Universitat Politècnica de Catalunya al grau d’Enginyeria Física a l’ETSETB, i altres col·legues seus, proposen tot un seguit d’experiments de cinemàtica, dinàmica, energia i òptica per l’alumnat de 4t d’ESO i 1r i 2n  de Batxillerat a realitzar al parc d’atraccions del Tibidabo utilitzant bàsicament telèfons mòbils com a instrumental per a recollir dades.

iStage 2. És un llibre en anglès magnífic. Va ser el tret de sortida per a l’experimentació amb mòbils en l’educació. Està impulsat i editat en 2014 per Science on Stage i proporciona un resum únic d’exemples pràctics de tota Europa sobre com integrar els telèfons intel·ligents en les classes diàries. El document és la segona publicació de la sèrie iStage que tracta de nous mitjans digitals a les classes STEM. Les unitats que integra són:


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Utilitzant sensors externs al mòbil

Estudi de moviments amb fotocèl•lula. En aquesta entrada es donen les instruccions per a construir una fotocèl·lula i s’expliquen dos experiments que es poden realitzar endollant la fotocèl·lula a l’entrada dels auriculars: La caiguda lliure d’una tanca i l’acceleració d’un cotxet en un pla inclinat.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.