Experiments de ciències amb tecnologia mòbil

A l’inici d’aquest curs 2016-17 he preparat un taller sobre la experimentació amb telèfons i tauletes mòbils intel·ligents per impartir en el seminari Ciencia con móviles que organitza José Luis Cebollada, director de Ciencia Viva i del Centro Interactivo de Ciencias Experimentar de Zaragoza, i coordina el magnífic professor Julián Oro. En la preparació del curs, amb idees de diversos autors fins i tot meves, he fet un recull més elaborat d’experiències i treballs pràctics del que vaig fer anteriorment per les entrades d’aquest blog Experimentació i telèfons mòbils en les classes de ciències i Accessoris per l’experimentació amb telèfons mòbils i tauletes tàctils .

D’aquest recull aniré publicant experiments i treballs pràctics que es poden realitzar amb l’ajut de tecnologia mòbil (Excitemo?), en la que incloc els telèfons intel·ligents, les tauletes tàctils, els ordinadors i la parafernàlia d’enginys que se’ls hi poden connectar.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Estudi del so amb micròfon i altaveus

Els telèfons i tauletes poden tenir diferent tipus de sensors integrats, però tots ells disposen d’un micròfon i d’uns altaveus i també d’una entrada/sortida d’àudio a la que es pot connectar un micròfon o uns altaveus externs, amb l’entrada de so mono i la sortida estèreo. Això converteix aquests aparells en unes eines estupendes per estudiar diferents propietats del so.

El sonòmetre

Nivells d’audició dels joves davant els vells

Interferències sonores


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Estudi de la mecànica amb un micròfon

El sensor de so i el coeficient de restitució en el xoc

On s’estudia el bot d’una canica al terra.

Experiments de mecànica amb l’ajut del sensor de so dels telèfons mòbils i tauletes

En aquest article de la revista Recursos de Física es proposa realitzar diferents experiments en el camp de la mecànica aprofitant que els objectes fan soroll en xocar i la tecnologia mòbil pot emetre sons i també gravar-los. En concret: Càlcul de g estudiant la caiguda lliure, Càlcul del coeficient de restitució d’una bola en rebotar a terra i Mesura de la velocitat d’un objecte utilitzant l’efecte Doppler.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. L’acceleròmetre

L’acceleròmetre i la caiguda lliure

L’acceleròmetre del mòbil. Una alternativa al sensor de distància?

En aquest article de Victor López es compara la recollida de dades i/o el càlcul de la posició, la velocitat i l’acceleració en funció del temps d’un cotxet de joguina que es desplaça al llarg d’un carril i descriu un MRUA. Per fer-ho, utilitza dos sistemes: el sensor de distància convencional que s’utilitza en molts instituts i l’acceleròmetre que tenen els mòbils d’última generació.


Experimentació amb tecnologia mòbil. El sensor magnètic

El sensor magnètic i el camp magnètic de la Terra

On es mesura el camp magnètic terrestre.

L’experiment d’Oesrted

On es replica el famós experiment que unifica l’electricitat i el magnetisme.

El sensor magnètic i el camp magnètic d’un imant

On s’estudia la variació de la intensitat del camp magnètic d’un imant permanent de ferrita al llarg del seu eix en funció de la distància a l’imant.


Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Utilitzant la càmera fotogràfica

Smarphones en el laboratorio, ¿es muy azul el azul?

És un experiment que utilitza el mòbil com a colorímetre per mesurar la concentració d’una solució de sulfat de coure II. Ha estat escrit pels professors europeus Marc Montangero, Daniel Bengtsson, Márta Gajdosné Szabó, Miroslaw Los i Lilla Jónás, i l’ha traduït al castellà José Luis Cebollada.


 Experimentació científica amb tecnologia mòbil. Utilitzant diversos sensors

Smartphones… smartphysica

Tavi Casellas proposa l’experimentació amb dispositius mòbils fent un repàs de diverses aplicacions per a l’obtenció de dades i mostra tres exemples d’experiment: Estudi de la gravetat i del moviment vibratori amb l’acceleròmetre, i de la música amb copes.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s