Comparativa interfícies sensor-ordinador

Comparativa interfícies d’adquisició de dades per a Windows i Linux

Els sensors, de temperatura, de llum, etc, subministren dades analògiques que per que siguin enteses per un ordinador s’han de transformar en digitals. Les consoles, les interfícies sensor-ordinador, els Data-loggers, o com se’ls vulgui dir, fan aquesta funció de transformació i subministren les dades que amb el programari adequat són processades per l’ordinador.

La primera interfície d’entrada de dades a l’ordinador és la de la tarja de só. Només amb aquesta i un micròfon barat ja es poden fer un munt d’experiències o de petites investigacions sobre el só aprofitant programes com Audacity o Cooledit. Fins i tot hi ha gent que (sense sobrepassar el 5 V d’entrada) la utilitza per connectar altres tipus de sensors.

Tots els instituts de Catalunya disposen del maquinari Multilog, que és molt complet i ve acompanyat del programari Multilab que, a més d’analitzar les dades, permet filmar en vídeo i analitzar els vídeos corresponents.

Pot ser, alguns centres encara conservin el primer EXAO que va circular, dissenyat per Adolf Cortel Ortuño, que funcionava en els 286 amb sistema operatiu DOS. Jo encara l’utilitzo i en molts aspectes és superior als actuals.

També es va repartir el SADEX de la casa ALECOP que funciona en windows 3 i que encara fa la seva funció.

Però si els que teniu resulten insuficients o bé no en teniu, hi ha la possibilitat d’adquirir-los, alguns a un preu assequible. El següent quadre compara el Multilog amb altres interfícies que utilitzo, totes elles fàcils de comprar per internet.

La primera és el Little Doctor, que la fan uns irlandesos, es pot comprar per Pay-Pal i l’envien de seguida. El programari i l’ajuda està en anglès, però he fet una traducció molt dolenta al castellà de la primera part del manual, que us pot donar una idea del seu funcionament.

Una altra interfície a preu assequible és el DrDAQ Data Logger de la casa Pico Technology que val el mateix (100 €) que el Little Doctor. Funciona molt bé i proposen un munt d’idees per portar a terme petites investigacions.

ExpEYES Junior (Experiments for Young Engineers and Scientists) és la continuació del projecte Phoenix (Physics with Home-made Equipment & Innovative Experiments). És una consola que treballa en Windows, Linux i Android.

Diferents alternatives de maquinar per a l’estudi i experimentació de les ciències fisicoquímiques
Sistema operatiu en el que treballa Consola autònoma Es necessita ordinador Connexió Preu interfície Preu sensors Varietat de sensors Facilitat d’us (fàcil 10, difícil 1)
Multilog Pro (hard)

Multilab (soft)

Windows

Linux

Si Si USB 760 € 210 – 560 euros Molt bé 7
 

Little Doctor

Windows No Si USB 100 € 15 – 50 euros 6
ExpEyes Linux Windows

Android

No Si USB 80 € 2 – 50 euros 5
DrDAQ Data Logger Windows

Linux

No Si USB 100 € 25 – 200 € Molt bé 7

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s