Punteig i anàlisi de videos amb ordinador

Física i vídeo

L’estudi de fenòmens físics a partir de l’enregistrament i anàlisi de vídeo és un mètode extraordinari d’obtenció de dades experimentals amb gran precisió a l’abast de tothom i que permet la realització de recerques, d’una altra manera impensables, en un laboratori escolar.

Si només s’analitzen vídeos prèviament gravats dels quals hi ha gran quantitat a l’abast a internet, amb un ordinador ja n’hi ha prou. Si volem gravar els nostres propis vídeos, a més de l’ordinador és necessari una webcam, un telèfon mòbil amb càmera que gravi vídeo o una càmera de vídeo pròpiament dita.

Anàlisi de vídeo

El programari Multilab distribuït pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya inclou un editor de vídeo. També s’ha distribuït el programari específic Coach. De tots dos hi ha un manual i un curs en línia penjat a la xtec d’Activitats didàctiques secundària (ESO i Batxillerat) en els apartats Aula TIC de ciències i Activitats relacionades amb cursos telemàtics, respectivament .

Però si no es tenen els programes, o es volen repartir entre l’alumnat per a que treballin autònomament fora de l’aula del centre, es poden utilitzar d’altres gratuïts que fins i tot són més potents i senzills que els de pagament. Per exemple:

Tracker

És un programa extraordinari que funciona en tots els sistemes operatius. Permet editar vídeo en qualsevol format, també modelitzar moviments i tractar les dades en ell mateix. També permet analitzar espectres. A més està, entre altres llegües, en castellà; també el manual.

És un programari lliure fet en Java que es pot fer córrer tant en Linux com en windows i que te unes possibilitats enormes per l’estudi i l’experimentació en Física. És un projecto de Open source physics, que, com el seu nom indica és una estupenda base de recursos de Física lliures.

Tant Tracker com OSP estan allocats en la web Compadre que, a més, conté molts més recursos, molt interessants, encara que en anglès. No és el cas de Tracker, que te l’interficie traduïda al castellà, igual que l’ajuda. Si aneu als comentaris de sota us trobareu amb una ajuda bàsica feta per Valentí Ferrer de l’Institut Montilivi que va fenomenal per iniciar-se. Un exemple de com es pot utilitzar el teniu en un article El cas de fer el bucle que vaig escriure per la revista Recursos de física.


Avimeca

Avimeca és un editor de vídeo en francès per estudiar Física amb vídeo digital en Windows.

avimeca-vista

Pot utilitzar varis formats de vídeo (millor que res, .avi) en qualsevol mida. Molt fàcil d’utilitzar. Es poden enviar les dades directament al Regressi (que ja no utilitzo) per al seu anàlisi, però també copiar-les i fer-les servir en un altre programa d’anàlisi de dades, com el SciDAVis.

Mini manual en català (i en francès) d’aquest programa

Explicació en francès sobre com analitzar un moviment amb Avimeca i Virtualdub. Una altra explicació.


Vidshell

Editor de vídeo en anglès. Només AVI en 320×200. Una mica ortopèdic, però el cito perquè va ser el primer que vaig coneixer. Ja no està accesible a internet.

Manual i un exemple d’aquest programa per estudiar Física amb vídeo digital.


Alguns llocs amb vídeos pel seu anàlisi

La següent pàgina del curs d’anàlisi de vídeos mencionat a dalt, conté enllaços a diversos repositoris.

_http://srvcnpbs.xtec.cat/cdec/images/stories/WEB_antiga/formacio/TICs/d121/d121m4a%20nou/d121m4ap1.htm

Aquestes altres pàgines franceses també enllaçen a un munt de recursos

http://www4.ac-nancy-metz.fr/physique/ancien_site/video/liste-video.htm_

http://www.physagreg.fr/video.php


 

Anàlisi de Dades

Per a processar les dades obtingudes amb els programes d’anàlisi de vídeos es poden utilitzar els fulls de càlcul dels paquets ofimàtics, com el Calc de  l’Openoffice, però us recomano SciDAVis, que és lliure, fàcil d’utilitzar , la interfície està en castellà i corre en windows i linux. El manual i les ajudes estan en anglès, però he traduït un breu manual al català.

Veusz, també és lliure, també funciona en windows i linux, encara que s’ha d’aprendre a fer-lo anar.

De totes maneres, es pot consultar una extensa llista a

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_graphing_software

_

Anuncis

Hi ha 2 comentaris

  1. Hola i gràcies per tota la informació del teu blog. Com que la versió del Coach que tenim als centres és molt antiga i no funciona amb Windows 7 vaig buscar alternatives i la que més m’ha agradat és potser la del Tracker. És molt complet, lliure i hi ha versions per a tots els sistemes operatius! Per als meus alumnes he redactat una mini-guia bàsica amb les opcions més bàsiques que són les que penso fer servir amb ells. Us la comparteixo en PDF i si algú vol li puc passar en ODT:

    http://goo.gl/JhQ7w

    • Gràcies a tu, Valentí, per la teva aportació; la faré servir amb el meu alumnat.

      Quant al programa, aprofito per remarcar que la nova versió 4.5 és molt més fàcil d’instal•lar en tots els sistemes operatius i també permet importar i tractar directament quasi tot tipus de fitxer de vídeo. Per mi ara també és el millor programa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.